De Ayasofya-moskee kan verder gaan met zijn plannen om een nieuw gebedshuis te bouwen aan de Westervoortsedijk in Arnhem. 

De gemeenteraad heeft woensdagavond in meerderheid ingestemd met het voornemen van het stadsbestuur om de vestiging mogelijk te maken via een wijziging in het bestaande bestemmingsplan. Dat geeft nu ruimte aan bedrijvigheid op  de beoogde locatie. Door het terrein voor maatschappelijke doeleinden te bestemmen, is de weg vrij om de grond te verkopen aan de initiatiefnemers van de nieuwe moskee.

Geen verbod minaret

Een voorstel van de VVD om van de verandering in het bestemmingsplan af te zien, kreeg onvoldoende steun. De liberalen vragen zich af waarom schaarse bedrijfsbouwgrond niet voor dat doel wordt aangewend, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. De PVV kreeg geen enkele bijval voor zijn voorstel om er in elk geval voor te zorgen dat de moskee geen minaret krijgt, als het gebouw er echt komt.

Nader onderzoek naar de financiering van de moskee, waarop de PVV eveneens aandrong, komt er vooralsnog ook niet. Een toets van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) zou volgens verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp geen onrechtmatigheden hebben opgeleverd en geen aanleiding geven voor vervolgonderzoek.     

Ongewenste geldstromen 

Sommige partijen, zoals de PVV, de SP en D66, zijn er niet gerust op dat daarmee is uitgesloten dat ongewenste buitenlandse geldstromen richting Arnhemse moskee gaan. SP-leider Gerrie Elfrink: ,,Als het geld naar Erdogan ruikt, ga je er niet mee in zee.” 

Als de raad het gewijzigde bestemmingsplan ter beoordeling krijgt voorgelegd, zou Bouwkamp meer inzicht moeten bieden. Zij zegt dat het moskeebestuur aan transparantie wil meewerken. 

Kritiek van de VVD als zouden ondernemers in de stad onvoldoende zijn gehoord over de plannen met de kavel wijst de wethouder van de hand. Dat de grond niet te koop is aangeboden op het vastgoedplein is volgens Bouwkamp omdat deze eerst in gebruik was voor opslag van materialen en grond en daarna als tijdelijk parkeerterrein zou worden gebruikt. 

Artikel: Weg vrij voor volgende stap richting moskee aan Westervoortsedijk in Arnhem | Arnhem | gelderlander.nl

Shopping Basket